TIADA TUHAN SELAIN ALLAH, MUHAMMAD ITU PESURUH ALLAH

TIADA TUHAN SELAIN ALLAH, MUHAMMAD ITU PESURUH ALLAH
Voting

::::: AHLAN WA SAHLAN WA MARHABAN BIKUM :::::

SaHaBaT BLoGGeR

AWARD UNTUK SAHABAT : TEGAKKAN PANJI ISLAM

AWARD UNTUK SAHABAT : TEGAKKAN PANJI ISLAM

::::: CENDERAHATI DARI GUA OTAI :::::

::::: CENDERAHATI DARI GUA OTAI :::::
SYUKRAN JAZIILAN LAKA...

"DOA ITU SENJATA ORANG BERIMAN"

"DOA ITU SENJATA ORANG BERIMAN"

FADHILATUS SHEIKH MISHARI AL-AFASY : SURAH AL-MULK

HADIAH TV DARI IJOKS2009.. .TERIMA KASIH

TUNTUTLAH ILMU - SUARA FIRDAUS

Suara Firdaus - Tuntutlah Ilmu.mp3
Download at rapidlibrary mp3 music
Rapid Library

PENANGAN ZIKRULLAH - SUARA FIRDAUS

 
Suara Firdaus Penangan Zikrullah.mp3
Download at rapidlibrary mp3 music
Rapid Library

Saturday, September 12, 2009

TAZKIRAH RAMADHAN (8) : LIMA PEROSAK QALBU


Hati adalah pengendali. Jika ia baik, baik pula perbuatannya. Jika ia rosak, rosak pula perbuatannya. Maka menjaga hati dari kerosakan adalah wajib. Tentang perosak hati, Imam Ibnul Qayyim rahimahullah menyebutkan ada lima perkara, 'bergaul dengan banyak kalangan (baik dan buruk), angan-angan kosong, bergantung kepada selain Allah, kekenyangan dan banyak tidur.'

1.Bergaul dengan banyak kalangan

Pergaulan adalah perlu, tapi tidak asal bergaul dan banyak teman. Pergaulan yang salah akan menimbulkan masalah. Teman-teman yang buruk lambat laun akan menghitamkan hati, melemahkan dan menghilangkan rasa nurani, akan membuat yang bersangkutan larut dalam memenuhi berbagai keinginan mereka yang negatif.

Kita sering menyaksikan orang yang hancur hidup dan kehidupannya gara-gara pergaulan. Biasanya hal yang semacam ini, kerana motivasi bergaulnya untuk dunia. Dan memang, kehancuran manusia lebih banyak disebabkan oleh sesama manusia. Karena itu, kelak di akhirat, banyak yang menyesal kerana tersalah dalam pergaulan. Allah berfirman:

"Dan (ingatlah) hari (ketika itu) orang yang zalim menggigit dua tangannya seraya berkata, 'Aduhai (dulu) kiranya aku mengambil jalan bersama-sama Rasul. Kecelakaan besarlah bagiku, kiranya aku (dulu) tidak menjadikan si fulan itu teman akrab(ku). Sesungguhnya dia telah menyesatkan aku dari Al-Qur'an ketika Al-Qur'an itu telah datang kepadaku."
(Al-Furqan: 27-29).

"Teman-teman akrab pada hari itu sebahagiannya menjadi musuh bagi sebahagian yang lain, kecuali orang-orang yang bertakwa."
(Az-Zukhruf: 67).

"Sesungguhnya berhala-berhala yang kamu sembah selain Allah adalah untuk menciptakan perasaan kasih sayang di antara kamu dalam kehidupan dunia ini, kemudian di hari Kiamat sebagian kamu mengingkari sebagian (yang lain) dan sebagian kamu melaknati sebagian (yang lain), dan tempat kembalimu adalah Neraka, dan sekali-kali tidak ada bagimu para penolong."
(Al-Ankabut: 25).

Inilah pergaulan yang didasari oleh kesamaan tujuan duniawi. Mereka saling mencintai dan saling membantu jika ada hasil duniawi yang diingini. Jika telah lenyap kepentingan tersebut, maka persahabatan itu akan melahirkan duka dan penyesalan, cinta berubah menjadi saling membenci dan melaknat.
Kerana itu, dalam bergaul, berteman dan berkumpul hendaknya ukuran yang dipakai adalah kebaikan. Lebih tinggi lagi tingkatannya jika motivasi persahabatan atau ukhuwwah itu untuk mendapatkan kecintaan dan redha dari Allah SWT.

2.Larut dalam angan-angan kosong

Angan-angan kosong adalah lautan tak bertepi. Ia adalah lautan tempat berlayarnya orang-orang bangkup idea. Bahkan dikatakan, angan-angan adalah modal orang-orang yang telah hilang idea berfikir. Ombak angan-angan terus mengombang-ambingkannya, khayalan-khayalan dusta senantiasa mempermainkannya. Angan-angan kosong adalah kebiasaan orang yang berjiwa kerdil dan rendah.

Masing-masing sesuai dengan yang diangankannya. Ada yang mengangan-kan menjadi raja atau ratu, ada yang ingin keliling dunia, ada yang ingin mendapatkan harta kekayaan melimpah, atau isteri yang cantik jelita. Tapi itu hanya angan-angan belaka… tanpa disusuli usaha ke arah itu.

Adapun orang yang memiliki cita-cita tinggi dan mulia, maka cita-citanya adalah seputar ilmu, iman dan amal soleh yang mendekatkan dirinya kepada Allah. Dan ini adalah cita-cita terpuji. Adapun angan-angan kosong ia adalah tipu daya belaka. Nabi n memuji orang yang bercita-cita terhadap kebaikan.

3.Bergantung kepada selain Allah

Ini adalah faktor terbesar perosak hati. Tidak ada sesuatu yang lebih berbahaya dari bertawakkal dan bergantung kepada selain Allah.

Jika seseorang bertawakkal kepada selain Allah maka Allah akan menyerahkan urusan orang tersebut kepada sesuatu yang ia bergantung kepadanya. Allah akan menghinakannya dan menjadikan perbuatannya sia-sia. Ia tidak akan mendapatkan sesuatu pun dari Allah, juga tidak dari makhluk yang ia bergantung kepadanya. Allah berfirman :

"Dan mereka telah mengambil sembahan-sembahan selain Allah, agar sembahan-sembahan itu menjadi pelindung bagi mereka. Sekali-kali tidak, kelak mereka (sembahan-sembahan) itu akan mengingkari penyembahan (pengikut-pengikutnya) terhadapnya, dan mereka (sembahan-sembahan) itu akan menjadi musuh bagi mereka."
(Maryam: ayat 81-82)

"Mereka mengambil sembahan-sembahan selain Allah agar mereka mendapat pertolongan. Berhala-berhala itu tidak dapat menolong mereka, padahal berhala-berhala itu menjadi tentara yang disiapkan untuk menjaga mereka."
(Yasin: 74-75)

Maka orang yang paling hina adalah yang bergantung kepada selain Allah. Ia seperti orang yang berteduh dari panas dan hujan di bawah rumah si labah-labah. Dan rumah labah-labah adalah rumah yang paling lemah dan rapuh.

Lebih dari itu, secara umum, asal dan pangkal syirik adalah dibangun di atas ketergantungan kepada selain Allah. Orang yang melakukannya adalah orang hina dan nista. Allah berfirman, ertinya:

"Janganlah kamu adakan tuhan lain selain Allah, agar kamu tidak menjadi tercela dan tidak ditinggalkan (Allah)."
(Al-Isra': ayat 22)

Terkadang keadaan sebahagian manusia tertindas tapi terpuji, seperti mereka yang dipaksa dengan kebathilan. Sebahagian lagi terkadang tercela tapi menang, seperti mereka yang berkuasa secara bathil. Sebagian lagi terpuji dan menang, seperti mereka yang berkuasa dan berada dalam kebenaran. Adapun orang yang bergantung kepada selain Allah (musyrik) maka dia mendapatkan keadaan yang paling buruk dari empat keadaan manusia, yakni tidak terpuji dan tidak ada yang menolong.

4.Makanan

Makanan perosak ada dua macam.

Pertama , merosak karena dzat/kandungannya, dan ia terbahagi menjadi dua macam. Yang diharamkan karena hak Allah, seperti bangkai, darah, anjing, binatang buas yang bertaring dan burung yang berkuku tajam. Kedua, yang diharamkan karena hak hamba, seperti barang hasil curi, rampasan dan sesuatu yang diambil tanpa kerelaan pemiliknya, baik karena paksaan, malu atau takut terhina.

Kedua , merosak karena melampaui ukuran dan sukatannya. Seperti berlebihan dalam hal yang halal, kekenyangan yang keterlaluan. Sebab yang demikian itu membuatnya malas mengerjakan ketaatan, sibuk terus-menerus dengan urusan perut untuk memenuhi hawa nafsunya. Jika telah kekenyangan, maka ia merasa berat dan kerananya ia mudah mengikuti bisikan syaithan. Syaithan masuk ke dalam diri manusia melalui saluran darah. Puasa mempersempit aliran darah dan menyumbat jalannya syaithan. Sedangkan kekenyangan memperluas aliran darah dan membuat syaithan bermaharajalela tinggal berlama-lama. Barangsiapa banyak makan dan minum, nescaya akan banyak tidur dan banyak ruginya. Dalam sebuah hadits masyhur disebutkan:

"Tidaklah seorang anak Adam memenuhi bejana yang lebih buruk dari memenuhi perutnya (dengan makanan dan minuman). Cukuplah bagi anak Adam beberapa suap (makanan) yang dapat menegakkan tulang rusuknya. Jika harus dilakukan, maka sepertiga untuk makanannya, sepertiga untuk minumannya dan sepertiga lagi untuk nafasnya."
(HR. At-Tirmidzi, Ahmad dan Hakim, dishahihkan oleh Al-Albani).

5.Terlalu banyak tidur

Banyak tidur mematikan hati, memenatkan badan, menghabiskan waktu dan membuat lupa serta malas. Di antara tidur itu ada yang sangat dibenci, ada yang berbahaya dan sama sekali tidak bermanfaat. Sedangkan tidur yang paling bermanfaat adalah tidur saat sangat diperlukan.( telah dinyatakan dalam posting sebelumnya tentang ISLAM dan TIDUR)

Segera tidur pada malam hari lebih baik dari tidur ketika sudah larut malam. Tidur pada tengah hari (tidur siang) lebih baik daripada tidur di pagi atau petang. Bahkan tidur pada waktu petang dan pagi lebih banyak mudharatnya daripada manfaatnya.

Di antara tidur yang dibenci adalah tidur antara shalat Shubuh dengan terbitnya matahari. Sebab ia adalah waktu yang dianggap sangat barakah. Kerana itu, meskipun para ahli ibadah telah melewatkan sepanjang malamnya untuk ibadah, mereka tidak pula tidur pada waktu tersebut hingga matahari terbit. Sebab waktu itu adalah awal dan pintu siang, saat diturunkan dan dibagi-bagikannya rezeki, saat diberikannya barakah. Maka masa itu adalah masa yang strategis dan sangat menentukan masa-masa setelahnya.

Secara umum, saat tidur yang paling tepat dan bermanfaat adalah pada pertengahan pertama dari malam, serta pada seperenam bahagian akhir malam, atau sekitar lapan jam. Dan itulah tidur yang baik menurut para doktor. Jika lebih atau kurang daripadanya maka akan berpengaruh pada kebiasaan baiknya. Termasuk tidur yang tidak bermanfaat adalah tidur pada awal malam hari, setelah tenggelamnya matahari. Dan ia termasuk tidur yang dibenci Rasul Shallallahu 'alaihi wa sallam .

(Dipetik dari Mufsidaatul Qalbi Al-Khamsah, min kalami Ibni Qayyim Al-Jauziyyah/Abu Okasha Ainul Haris)


والله اعلم

5 comments:

Anonymous said...

bab tido n pergaulan itu terasa la ustadz..

insyaAllah akan diubah..

tapi kalu yg non-muslim tuh baik mcm mane yer ustaz...

bukan jdkan mereka wali..
sebab sy lg percya dgn kwn2 melayu saya..
cume sometyms, they r bit more understanding..

SaiFuN said...

Salam aeisyulillah....

Dalam hal pergaulan.... Islam tak membataskan kita hanya bergaul dengan orang Islam sahaja. Rasulullah SAW bergaul dengan semua golongan yang berlainan bangsa dan agama... Rasulullah dihina... Rasulullah tidak pernah berdendam dengan mereka.

Tidak ada istilah akhlak bagi orang bukan Islam. Yang ada adalah moral. Kita orang Islam ditekankan dengan akhlak yang murni... begitu juga penganut agama lain, ajaran mereka menekankan tentang nilai moral. Moral yang baik belum tentu baik dari sudut akhlak kita sebagai seorang Islam. Contoh... pakai seluar pendek sudah dikira bermoral bagi penganut agama lain, tapi dalam Islam.. ianya dianggap tidak berakhlak.

Tidak salah meminta pandangan orang bukan Islam asal ianya tidak berkaitan dengan akhlak Islamiah dan soal ketuhanan. Soal aqidah dan akhlak kena rujuk pada al-quran sunnah kerana itulah yang menjadi panduan kita..

Kalau bab-bab belajar, nak buat study group contohnya... minta pandangan tentang study... tak de masalah. والله اعلم

DAMAI IMPIAN D'BANGI said...

Salam Saifun sekeluarga.5 point yg disebut tu nampak remeh tp teramat terkesan dlm membangun rohani dan jasmani. Kesemua inilah selalu akak cuba tekankan pada anak2 dara dn bujang akak. Risau dn membebel dibuatnya bila tengok anak2 skrg gemar benar lama2 main game,sumbat telinga dengar lagu2 dri MP3/4,kuat tidur, bnyk mkn. Paling bimbang bab2 pergaulan,maklum anak remaja. Depan kita ok,belakang kita? Hanya pd Allah jua dipohon perlindungan. Mak bapak dah puas nasihat tunjuk ajar, ilmu dah dibekalkan tinggal iman didada sebagai benteng menilai buruk baik dlm menempuh kehidupan. SELAMAT MENYAMBUT AIDIL FITRI. BERHATI-HATI DI JLNRAYA. MAAF ZAHIR BATIN. Balik mana ye ustaz?

SaiFuN said...

Salam Kak... Terima kasih ulasannya.

Memangpun... semuanya nampak remeh tapi itulah yang ditekankan dalam syariat. Rasulullah amat menekankan tentang pemakanan dan juga pergaulan dalam pembentukan sakhsiah islamiah. Kita sebagai ibu bapa perlu sedaya upaya menjalankan tugas dan tanggungjawab menta'dib mereka sebaik mungkin. Saya sendiri pun kekadang bimbang.... mengenangkan zaman sekarang anak-anak mudah terdedah dengan benda-benda yang tak baik. Last sekali kita doa jelah... manusia tak berupaya memberi hidayah kepada manusia, melainkan Allah jualah yang berhak ke atasnya. :)

Salam Aidilfitri juga untuk Akak sekeluarga. Tahun ni giliran beraya Aidilfitri kat Parit Buntar. Raya Haji nanti giliran kat Johor. Tahun depan tukar pulak. Alhamdulillah... setakat ni bab-bab beraya ni tak jadi masalah.. :)

Anonymous said...

Salam..mohon share ilmu. syukran..

Related Posts with Thumbnails