TIADA TUHAN SELAIN ALLAH, MUHAMMAD ITU PESURUH ALLAH

TIADA TUHAN SELAIN ALLAH, MUHAMMAD ITU PESURUH ALLAH
Voting

::::: AHLAN WA SAHLAN WA MARHABAN BIKUM :::::

SaHaBaT BLoGGeR

AWARD UNTUK SAHABAT : TEGAKKAN PANJI ISLAM

AWARD UNTUK SAHABAT : TEGAKKAN PANJI ISLAM

::::: CENDERAHATI DARI GUA OTAI :::::

::::: CENDERAHATI DARI GUA OTAI :::::
SYUKRAN JAZIILAN LAKA...

"DOA ITU SENJATA ORANG BERIMAN"

"DOA ITU SENJATA ORANG BERIMAN"

FADHILATUS SHEIKH MISHARI AL-AFASY : SURAH AL-MULK

HADIAH TV DARI IJOKS2009.. .TERIMA KASIH

TUNTUTLAH ILMU - SUARA FIRDAUS

Suara Firdaus - Tuntutlah Ilmu.mp3
Download at rapidlibrary mp3 music
Rapid Library

PENANGAN ZIKRULLAH - SUARA FIRDAUS

 
Suara Firdaus Penangan Zikrullah.mp3
Download at rapidlibrary mp3 music
Rapid Library

Thursday, February 11, 2010

PANDUAN WANITA SOLEHAH : 8 SIFAT PAKAIAN WANITA


Assalamualaikum warahmatullah... sahabat-sahabat rahimakumullah... berikut sedikit panduan dan cara berpakaian seorang wanita sebagaimana yang dituntut oleh Islam. Semoga bermanfaat untuk diri, keluarga dan masyarakat seluruhnya. Andai kita senantiasa berfikir dan melaksanakan tanggungjawab sebagai seorang muslim mu'min... Allah S.W.T akan memberikan ketenangan jiwa yang berpanjangan... seterusnya menempatkan kita dalam golongan mereka yang patuh kepada setiap perintah dan laranganNya.. InsyaAllah.. Ameen Ya Rabb.

1. Pakaian itu mestilah menutup aurat

Rasulullah saw bersabda :

Telah berkata Aisyah .R.anha : Sesungguhnya, Asma binti Abu Bakar menemui Nabi saw dengan memakai busana yang nipis. Maka nabi berpaling daripadanya dan bersabda : Wahai Asma : , sesungguhnya apabila wanita itu telah baligh (sudah haid) tidak boleh dilihat daripadanya kecuali ini dan ini , sambil mengisyaratkan kepada muka dan tapak tangannya.

2. Pakaian itu tidak terlalu nipis sehingga tampak bayangan tubuh badan dari luar

Dua orang ahli neraka yang belum pernah aku (Rasulullah S.A.W) lihat adalah : kaum yang memegang pecut bagai ekor lembu digunakan untuk memukul orang (tanpa alasan), orang perempuan yang berpakaian tetapi telanjang bagaikan merayu-rayu melenggok-lenggok membesarkan cemaranya bagaikan punuk unta yang mereng. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan dapat mencium bau syurga, sedangkan bau syurga dapat dicium dari jarak yang sangat jauh.(Riwayat Muslim)

3. Pakaian itu tidak ketat atau sempit , tetapi longgar atau selesa dipakai.Ia menutup bahagian-bahagian bentuk tubuh yang menggiurkan nafsu lelaki dan ia menutup aspek kehaiwanan dari insan itu.

Dalam sebuah riwayat dari Abdullah bin Abi Salamah bahawa Umar Bin Khattab r.a menghadiahkan kepada seseorang dengan pakaian nipis buatan Mesir Lama, kemudian berkata , Jangan dipakaikan kepada isteri-isteri kamu! Lalu seseorang berkata : “Ya Amirul Mukminin aku telah memakainya untuk isteriku, kemudian memutarkan badannya tetapi tidak kelihatan auratnya , selanjutnya Umar berkata, : Memanglah auratnya tidak nampak, tetapi bentuk tubuhnya nampak..

4. Warna pakaian itu suram atau gelap, seperti warna hitam atau kelabu asap atau perang sehingga tiada bernafsu lelaki melihatnya ( terutamanyya pakaian seperti jilbab atau abaya) .

Menurut Ibnu Kathir di dalam tafsirnya pakaian wanita-wanita pada zaman Nabi S.A.W ketika mereka keluar rumah berwarna hitam)

5. Pakaian itu tidak sekali-kali disemerbakkan dengan bau-bauan yang harum, demikian juga tubuh badan wanita itu, kerana bau-bauan ini ada pengaruhnya atas nafsu kelamin lelaki yang ajnabi. Perempuan yang memakai bau-bauan ketika keluar rumah sehingga lelaki mencium baunya disifatkan oleh Rasulullah S.A.W dalam satu hadis sebagai zaniyah, yakni pelacur atau penzina.

“Wanita apabila memakai wangi-wangian , kemudian berjalan melintasi kaum lelaki maka dia itu begini dan begini iaitu pelacur”.
(Riwayat Abu Dawud dan Tirmizi)

6. Pakaian itu tidak bertashabbuh (menyerupai) dengan pakaian lelaki.

Telah berkata Ibnu Abbas : “Rasulullah S.A.W telah melaknat lelaki yang menyerupai wanita dan wanita-wanita yang menyerupai lelaki”
(Riwayat Bukhari)

7. Pakaian itu tiada bertashabbuh dengan pakaian permpuan-perempuan kafir dan musyrik

8. Pakaian itu bukanlah libasu sh-shuhrah, yakni pakaian untuk bermegah-megah , untuk menunjuk-nunjuk atau bergaya.

Walau bagaimanapun.. Islam sama sekali tidak melarang umatnya berpakaian cantik dan berjenama, asalkan tidak bersifat membazir (diluar kemampuan orang yang memakainya), menutup aurat dan mematuhi criteria-kriteria yang telah disebutkan di atas.


Wallahu 'alam

2 comments:

LayyinuL Qalbie said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Assalamualaikum...
sy seorang gadis yang tertanya2 tentang penampilan perempuan2 di luar sne..skrang banyak fesyen yg lbih 'vouge' dan 'style' shinggakan bntuk tubuh dpt dlihat dngn jelas skali wlaupun pkaian mereka tdak terdedah..kdg2 sy tringin nk pkai mcm tu tp bila teringatkan hukum wajib mnutup aurat sy rse malu sndri..Alhamdullillah, sy smkin terbuka hti untuk mnutup aurat dngn lbih baik..sy sudah bjinak2 mmkai stoking n bju kurung yg tbal..walaupun mgkin org mngatakan sy ini xup to date sbb sy bru je umur 21 thun..syukur sngat sbb ada prasaan takut dengan Allah s.w.t..
ustaz, mcm mane ye kalau seorang gadis yg menutup aurat tp berhias shingga mnimbulkan riak dlm hati?

Related Posts with Thumbnails